Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowy, pyszny gulasz ze schabu cielęcego i mnóstwa warzyw. Świetnie smakuje z kaszą, ryżem lub makaronem.

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw

 

  • 0,5 kg schabu cielęcego (waga bez kości)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średni por (biała część)
  • 1 średni seler
  • 1 duża pietruszka
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki przyprawy do cielęciny
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw

Przygotowanie mięsa:

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw
Pokrojona w kostkę cielęcina wymieszana z przyprawą

Pokrojoną w kostkę cielęcinę wymieszać dokładnie z 1 łyżką przyprawy do cielęciny.

Przygotowanie składników:

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw
Cielęcina z papryką w trakcie smażenia na oleju

Smażyć ją przez 5 minut od czasu do czasu mieszając na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Dorzucić obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć mieszając przez następne 5 minut. Podlać wodą, tak aby przykryła całość i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu.

Kończenie dania:

Gulasz cielęcy z bukietem warzyw
Pokrojone warzywa potrzebne do przygotowania gulaszu

Wrzucić pokrojoną w plastry marchewkę i pietruszkę, por pokrojony w talarki, cukinię i seler pokrojone w kostkę. Wymieszać, przykryć garnek i dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około pół godziny. Wsypać pozostałą łyżkę przyprawy do cielęciny oraz paprykę ostrą. Poddusić 5 minut. Wrzucić drobno posiekaną natkę . Łyżkę skrobi rozmieszać z odrobiną wody i ciągle mieszając wlać do sosu, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, chwilę poddusić i podawać. Smacznego!