Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Klasyczne spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Klasyczne spaghetti carbonara

Klasyczne spaghetti carbonara Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Klasyczne spaghetti carbonara

 

  • 350g spaghetti
  • 3 jaja
  • 100g pancetty lub boczku
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 60g parmezanu
  • łyżka gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • łyżeczka ziaren piepszu

Sposób przygotowania:

Klasyczne spaghetti carbonara
Jajka wybić do miski i rozkłócić, dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Pancette pokroić w kostkę i zrumienić na oliwie, dodać posiekany czosnek, chwilę jeszcze smażyć. Do masy jajecznej dodać posiekana pietruszkę, rozgniecione ziarna pieprzu, i starty parmezan. Całość zaparzyć gorącymi skwarkami wraz z wytopionym tłuszczem, masę dobrze rozmieszać aby nie powstały grudki. Spaghetti ugotować, przy wyjmowaniu z wody nie należy go płukać zimna wodą. makaron wymieszać z sosem, przed podaniem posypać parmezanem.
Klasyczne spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti z lekko pieprzowym sosem