kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Kluseczki 2.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kluseczki można zjeść ze szczypiorkiem podsmażonymi na maśle z sosem pomidorowym.

Kluseczki 2.

Składniki:

Kluseczki 2.

 

  • 2 kubki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczyptę soli
  • łyżkę oliwy
  • kilka kubków wody
  • do tego duży garnek, sito, durszlak, drewniana łyżkę, deskę do krojenia, miskę, widelec,kubek, talerzyk, łyżkę

 

Sposób przygotowania:

Kluseczki 2.
Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj sól, wbij jajka i wlej kubek wody. Najpierw wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj nią cisto tak długo aż będzie lśniące a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki. Zagotuj w garnku wodę ze szczyptą soli i łyżka oliwy. Kiedy woda zacznie wrzeć włóż część ciasta na deskę i widelcem zrzucaj do wody jego małe kawałki gdy kluseczki wypłyną na powierzchnię gotuj je jeszcze prze 4 minuty, Potem kluski przełóż na durszlak za pomocą łyżeczki cedzakowej polej zimna wodą a następnie przełóż je na talerzyk.

Tagi:

jajko jajka