Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarówCiasto na kluski
Ziemniaki ugotować i ostudzić. Zmielić i zagnieść ziemniaki po czym wyrównać je w misce. Następnie podzielić wszystko na 4 równe części (ćwiartki). Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki, a w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile było ziemniaków. Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Farsz mięsny
Ugotować mięso i je zmielić. Dodać do niego podsmażoną cebule i doprawić wszystko sosem madziarów (tak jak pisałam używam sos Folwark, bo pasuje mi jego smak). Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kulki z mięsa wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego i formować w ręku placuszki, na które należy nakładać, na środek, farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia klusek.
Podawać gorące z zarumienioną cebulką lub z dowolnym sosem. Kluski mogą być mrożone i odgrzewane w gotującej wodzie.