suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kluski śląskie okraszone cebulką.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś na obiad polecam kluski śląskie z podsmażaną cebulką.

Kluski śląskie okraszone cebulką. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie okraszone cebulką.

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie okraszone cebulką.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wszystkie składniki wyrabiamy ręką, tak długo aż ciasto nabierze jednolitej masy. Z ciasta formujemy kluski. W większym garnku gotujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy do chwili aż kluski wypłyną na wierzch. Po ugotowaniu okraszamy cebulą pokrojona w piórka i podsmażona na oleju. Najlepiej smakują na ciepło.
Kluski śląskie okraszone cebulką.
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.
Kluski śląskie okraszone cebulką.
Wszystkie składniki mieszamy w misce do uzyskania jednolitej masy.
Kluski śląskie okraszone cebulką.
Z ciasta formujemy kluseczki, które gotujemy przez parę min w osolonej wodzie.