lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Knysze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Knysz w wersji z kapusta, idealny dodatek do barszczu!!!

Knysze

Składniki:

Knysze

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 50 gram drozdzy
  • 2 jaja
  • 1 zoltko
  • 1/2 kostki roztopionego masla
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • lyzeczka cukru
  • lyzeczka soli
  • Farsz:
  • ok.400gram posiekanej kapusty kiszonej
  • podsmazona cebulka
  • sol, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Knysze
Drozdze rozetrzec z cukrem, zalac cieplym mlekiem i odstawic do wyrosniecia. Nastepnie dodac do przesianej maki i wyrobic ze wszystkimi skladnikami na ciasto. Pamietajmy ze od dobrze wyrobionego ciasta zalezy jego smak. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia. Pilnowac aby w domu przeciagu nie bylo, przykryc miske z ciastem sciereczka. Znow wyrabiamy ciasto i znow odstawiamy do wyrosniecia na ok.1 godzine. Mozna formowac pierozki z ciasta jednak ja wybieram latwiejsza droge i ciasto dziele na pol, rozwalkowuje je i na nie nakladam farsz, nastepnie zwijam w rolade i nacinam delikatnie z wierzchu.
Farsz: dusimy kapuste z podsmazona uprzednio cebulka i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.
Rolade smarujemy roztrzepanym zoltkiem z wierzchu, pieczemy w temperaturze 175° przez ok 30 minut. Mozna zamrozic i przed podaniem podgrzac w mikrofali badz w piekarniku. Idealnie pasuja knysze do barszczu ale moja rodzinka zajada sie nimi bez wzgeldu na to czy zupa juz jest czy nie.

Tagi:

knysza ciasto mak