Koktail z kiwi i krewetek z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki z całego świata (Francja, Polska, Nowa Zelandia i Grenlandia) składają się w niespodziewanie pyszny koktail.

Koktail z kiwi i krewetek z żurawiną

Składniki:

Koktail z kiwi i krewetek z żurawiną

 

  • Składniki główne:
  • 3 kiwi
  • 1 opakowanie krewetek (najlepsze - grenlandzkie, albo inne zimnowodne)

 

  • Sos:
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • 1 ząbek czosnku (rozmiar wedle preferencji)
  • 1-3 łyżki żurawiny do mięs (może być dowolna słodko-kwaśna konfitura)
  • opcjonalnie pieprz (najlepiej biały)

Sposób przygotowania:

Koktail z kiwi i krewetek z żurawiną
Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt drobną kostkę (patrząc na rozmiar krewetek - 1 krewetka powinna być rozmiaru 2-4 kawałków kiwi). Mieszamy z dobrze odsączonymi krewetkami i układamy w zimnej szklanej miseczce.



W mniejszej miseczce mieszamy sos. Wyciskamy sok z cytryny / limonki, dodajemy wybraną czerwoną (w kolorze) konfiturę. Sprawdzamy zrównoważenie kwaskowości i słodkości - tu możemy dokonać korekt dodając więcej jednego, lub drugiego. Teraz dodajemy do sosu wyciśnięty czosnek i majonez, ewentualnie pieprz, mieszamy. Sos powinien być wyraziście różowy.Sos umieszczamy w małej szklanej miseczce.



Podajemy wkładając małą miseczkę do dużej - pośrodku.Przybieramy plasterkami kiwi. Do jedzenia - mieszamy na talerzu.

Tagi:

sosy krewetki