czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Konfitura wiśniowo-malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Uwielbiam eksperymenty w kuchni, ta konfitura udała się doskonale...

Konfitura wiśniowo-malinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Konfitura wiśniowo-malinowa

 

  • 2 kg wiśni,
  • 1 kg malin,
  • 1 i 1/2 kg cukru,
  • 3 łyżki likieru amaretto.

Sposób przygotowania:

Konfitura wiśniowo-malinowa
Wiśnie dokładnie umyć, następnie wypestkować, połączyć z przebranymi malinami, zasypać cukrem. Gotować przez godzinę na małym ogniu, często mieszając. Następnego dnia gotować kolejną godzinę. Na koniec dodać likier, całość wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
Konfitura wiśniowo-malinowa
Owoce połączyć, zasypać cukrem, gotowac 2 godz
Konfitura wiśniowo-malinowa
Konfiturę nałożyć do słoiczków, pasteryzować