Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Konfitura z aronii i śliwek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Konfitura z aronii i śliwek jest bardzo smacznym dodatkiem do naleśników, gofrów lub deserów. Smacznego.

Konfitura z aronii i śliwek Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Konfitura z aronii i śliwek

 

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii i śliwek
Aronię zamrozić przynajmniej na 1 dobę. Następnie wsypać do garnka z grubym dnem, dodać cukier, wymieszać i gotować około pół godziny.

Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki, dodać do aronii i mieszając od czasu do czasu gotować około 1 godziny, pozostawić do ostudzenia. Następnie powtórnie gotować do zgęstnienia (około 1 godziny). Pod koniec dodać sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii.

Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić na 10-15 minut do góry dnem.
Konfitura z aronii i śliwek
Przemrożoną aronię wsypać do garnka z grubym dnem, wymieszać z cukrem.
Konfitura z aronii i śliwek
Mieszając kilka razy gotować około pół godziny.
Konfitura z aronii i śliwek
Umyte śliwki wypestkować, pokroić na kawałki.
Konfitura z aronii i śliwek
Połączyć z aronią i mieszając gotować około 1 godziny, ostudzić..
Konfitura z aronii i śliwek
Powtórnie smażyć gdy konfitura będzie odpowiednio gęsta.