Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Konfitura z aronii Pana Stanisława

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

takie konfitury robi mój sąsiad, mi smakują i w tym roku sama próbuję je zrobić, są bardzo zdrowe mimo że bardzo czasochłonne

Konfitura z aronii Pana Stanisława

Składniki:

Konfitura z aronii Pana Stanisława

 

  • 1 1/2 kg niezbyt dojrzałych owoców aronii
  • 1,2 kg cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Konfitura z aronii Pana Stanisława
Oczyszczone starannie owoce wkładamy do dużego rondla. Z cukru i wody gotujemy syrop, i wrzącym zalewamy owoce, zostawiamy na noc. Rano zlewamy syrop który ponownie gotujemy i zalewamy owoce. Gotujemy je na średnim ogniu po czym odstawiamy do wystygnięcia. Ten zabieg powtarzamy w ciągu 2 dni jeszcze trzykrotnie. Na koniec bardzo gorącą konfiturę wkładamy do słoików i odstawiamy do wystygnięcia.