agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kopytka curry

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój przepis to nic specjalnego ani wyszukanego, ale wyszło przepysznie. Polecam.

Kopytka curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka curry

 

  • ziemniaki 1 kg
  • maka 200 g + troszkę na zapas
  • jajko 1 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • curry 1 łyżeczka
  • olej 3 łyżki
  • jogurt naturalny, grecki, lub kwaśne mleko

 

Sposób przygotowania:

Kopytka curry
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość jędrne. Jeżeli jest zbyt luźne podsypać mąki. Z powstałej masy odrywamy kule. Formujemy z nich rulonik i tniemy ostrym nożem na mniejsze porcje. Gotujemy w gorącej osolonej wodzie. Wyciągamy ok 30 sekund po wypłynięciu. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy curry i mieszamy. Podgrzewamy i dodajemy porcję kopytek, obsmażamy - ja obsmażam około 2 minut. Przekładamy na talerz. Polewamy jogurtem. Ten który ja stosuję jest lekko kwaśnawy i idealnie pasuje do curry. Smacznego:)
Kopytka curry
ziemniaki umyć obrac i ugotować , zemleć w maszynce
Kopytka curry
z ciasta odrywać kule i formować ruloniki
Kopytka curry
gotowe ruloniki ścinać pod skosem na mniejsze porcje
Kopytka curry
kopytka gotować porcjami w osolonej wodzie