Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kopytka z masełkiem i bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kopytka z gotowanych ziemniaków z mąką, jajkiem podane z bułką tartą zrumienioną na masełku. Doskonale smakują jako samodzielne danie lub jako dodatek do różnych mięs z sosem.

Kopytka z masełkiem i bułką tartą

Składniki:

Kopytka z masełkiem i bułką tartą

 

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kopytka z masełkiem i bułką tartą

Przygotowanie ciasta:

Kopytka z masełkiem i bułką tartą
Z przeciśniętych ziemniaków,mąki ,jajka zagniatamy szybko ciasto

Ugotowane ciepłe (odcedzone) ziemniaki przeciskamy przez praskę. Przestudzone ziemniaki zagniatamy szybko z przesianą mąką, jajkiem i solą do smaku.

Formowanie wałeczków z ciasta :

Kopytka z masełkiem i bułką tartą
z ciasta toczymy na posypanej mąką stolnicy wałeczki

Zagniecione ciasto dzielimy na 3 -4 części. Na podsypanej mąką stolnicy toczymy 3 -4 wałeczki.

Formowanie ciasta :

Kopytka z masełkiem i bułką tartą
Utoczone wałeczki ciasta lekko spłaszczamy za pomocą noża

Utoczone wałeczki z ciasta spłaszczamy za pomocą ostrza od noża ( lekko dociskając ostrze noża do ciasta ).

Krojenie kopytek :

Kopytka z masełkiem i bułką tartą
Pokrojone kopytka układamy w małych odstępach na podsypanej mąką stolnicy

Ze spłaszczonych kawałków ciasta za pomocą noża kroimy ukośnie kopytka ok. 1,5 cm szerokie. Układamy w małych odstępach na posypanej mąką stolnicy.

Gotowanie kopytek:

Kopytka z masełkiem i bułką tartą
Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy je ok. 2-3 min. na małym ogniu

W dużym garnku zagotować ok. 2,5 l wody z dodatkiem soli do smaku. Gotowe kopytka od razu wrzucamy do wrzątku. Następnie delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.

Po wypłynięciu na wierzch gotujemy ok. 2-3 min. na mały ogniu. Wybieramy za pomocą łyżki cedzakowej i umieszczamy na sicie. Przelewamy ciepłą wodą. Odcedzamy.

Podajemy od razu jeszcze gorące polane masełkiem z bułką tartą.

Przygotowanie masła : masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, wsypujemy bułę tartą i ciągle mieszając łyżką rumienimy bułkę na złoty kolor.


Tagi:

kluski dania