monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto przygotowane na noworoczne spotkanie z rodzinką. W 100 g jest tylko 70 kcal więc można spokojnie się nim delektować, zapraszam:)

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

Składniki:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

 

  • Biszkopt:

 

 

  • Masa kokosowa:

 

 

  • Masa kawowa:

 

  • 400 g jogurt naturalny 2%
  • 140 g serka homogenizowanego 0%
  • 4 łyżeczki stevii
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • Galaretka kawowa:

 

  • 400 ml wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki stevii
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • Forma 23,5*23,5 cm

Sposób przygotowania:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

Biszkopt:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light
wszystkie trzy bialka ubic na sztywno dodać zóltko

W misce wymieszać przesiane sypkie składniki.Białka ubić na sztywno. Dodać żółtko i dokończyć ucieranie.

ETAP 2:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

Pianę połaczyć z suchymi składnikami. Delikatnie ale dokładnie połączyć ze sobą. Wylać do formy, piec w 180 st do suchego patyczka, około 20-25 min. Ostudzić.

Masa kokosowa:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light
wiórki ugotować na gęsto z mlekiem i ostudzić zupełnie

Zagotować mleko z wiórkami. Gotować do mocnego zgęstnienia masy, pilnować aby nie przypalić. Ostudzić.

ETAP 4:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

Jogurty i stevię wymieszać. Połączyć z wiórkami i znów wymieszać. Rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem wlać do masy i dokładnie wymieszać. odstawić na 5-10 min do lodówki.

ETAP 5:

Kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

Biszkopt nasączyć wodą z aromatem waniliowym. Wyłożyć masę kokosową i wyrównać. Wstawić do lodówki na godzinę.

Masa kawowa:

Jogurt, serek i stevię dobrze wymieszać. Dodać kawę i znów wymieszać. Połączyć z żelatyną i wstawić do lodówki na 10 min, Po wyjęciu znów wymieszać i wylać na masę kokosową. Ponownie wstawić do lodówki na godzinę.

Galaretka:

We wrzątku rozpuscić kawę, stevię i żelatynę. Dobrze wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić na kwadrans do lodówki, po czym ostrożnie przelać na ciasto. Odstawić na całą noc do lodówki .
Smacznego!

*Oczywiście stevię można zastąpić takim cukrem jaki lubimy lub używamy, dostosując słodycz do swojego gustu. Ja proponuję do masy koksowej dodać 2 łyżki cukru pudru, do kawowej 3 łyżki cukru pudru a do galaretki 3 łyżeczki cukru trzcinowego