Sposób przygotowania:
Biszkopt z pianką truskawkową
Biszkopt Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 części, do jednej części ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić.
Pianka : Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej ubijać.
Wyłożyć piankę na upieczoną pierwszą część ciasta, przykryć drugim plackiem, odstawić do lodówki na 3 godziny.
Podzielić ciasto na 2 części, do jednej części ciasta dodać kakao, wymieszać. Ciasto wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić.
Pianka : Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej ubijać.
Wyłożyć piankę na upieczoną pierwszą część ciasta, przykryć drugim plackiem, odstawić do lodówki na 3 godziny.