Sposób przygotowania:
Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką
BISZKOPT : Jajko wybić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać aż składniki się połączą ( ciasto będzie bardzo gęste ) i wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i rozprowadzić ciasto po dnie ( będzie to troszkę trudne z racji gęstości ciasta ). Biszkopt piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na około 2/3 wysokości. MASA OWOCOWA : Do garnka wlać wodę i zagotować. Brzoskwinie i jabłko pokroić w kostkę, wrzucić do wody i gotować do momentu wyparowania połowy wody. Garnek zdjąć z ognia, dodać dżem i galaretkę i dokładnie wymieszać po czym schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia. PIANKA : Galaretkę wymieszać z wodą do całkowitego rozpuszczenia, schłodzić. Gdy lekko zacznie tężeć wymieszać ze śmietaną i barwnikiem. PRZEŁOŻENIE : Grubszy krążek ciasta włożyć do tortownicy, Mocno nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Na placek wyłożyć tężejącą masę owocową. Przykryć drugim krążkiem, który także nasączyć. Na niego wyłożyć tężejącą piankę i wstawić torcik do lodówki na kilka godzin do stężenia.
marietta
zewa
:)
monikaT83
zewa
Dzięki, choć biszkopt zostawia wiele do życzenia :)