zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

W tym torciku jest biszkopt z przepisu olusssiAA, musiałam się przekonać czy z takiej proporcji biszkopt wyjdzie. Niestety nie jest rewelacyjny a że nie wyrzucam jedzenia to wykorzystałam go po mocnym nasączeniu bo był suchy.

Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką

 

  • BISZKOPT :
  • 1 wiejskie jajko ( L )
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej ( czubate )
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA OWOCOWA :
  • 3 brzoskwinie
  • 1 jabłko
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowo pomarańczowego
  • 2 szk wody

 

  • PIANKA :
  • 2/3 szk śmietany 12 %
  • 2/3 sz gorącej przegotowanej wody
  • 1 galaretka agrestowa
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką
BISZKOPT : Jajko wybić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia i kakao i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać aż składniki się połączą ( ciasto będzie bardzo gęste ) i wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm i rozprowadzić ciasto po dnie ( będzie to troszkę trudne z racji gęstości ciasta ). Biszkopt piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na około 2/3 wysokości. MASA OWOCOWA : Do garnka wlać wodę i zagotować. Brzoskwinie i jabłko pokroić w kostkę, wrzucić do wody i gotować do momentu wyparowania połowy wody. Garnek zdjąć z ognia, dodać dżem i galaretkę i dokładnie wymieszać po czym schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia. PIANKA : Galaretkę wymieszać z wodą do całkowitego rozpuszczenia, schłodzić. Gdy lekko zacznie tężeć wymieszać ze śmietaną i barwnikiem. PRZEŁOŻENIE : Grubszy krążek ciasta włożyć do tortownicy, Mocno nasączyć ulubionym ponczem lub sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Na placek wyłożyć tężejącą masę owocową. Przykryć drugim krążkiem, który także nasączyć. Na niego wyłożyć tężejącą piankę i wstawić torcik do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką
Etap 1 upiec biszkopt w małej tortownicy
Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką
Etap 2 potem przygotwac masę owocową
Torcik brzoskwiniowo jabłkowy z pianką
Etap 3 przystąpić do przełożenia tortu