migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kostka owocowa bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pyszna kostka owocowa powstała z tego co miałam pod ręka. Wykorzystałam serek homogenizowany naturalny ale można dac także waniliowy lub ser z wiaderka. Owoce i smaki galaretek można sobie dowolnie skomponować pod swój smak.

Kostka owocowa bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka owocowa bez pieczenia

 

  • herbatniki kakaowe do wyłożenia formy, u mnie wyszło 15 sztuk

 

  • masa 1
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 100 g jeżyn
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 200 ml gorącej wody

 

  • masa 2
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g obranych bananów
  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • 200 ml gorącej wody

 

  • masa 3
  • 250 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g nektarynek lub brzoskwiń ( u mnie 1 brzoskwinia i 1 nektarynka)
  • 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
  • 200 ml gorącej wody

 

  • na wierzch
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 ml gorącej wody
  • owoce: arbuz, jeżyny, nektarynka, banan

Sposób przygotowania:

Kostka owocowa bez pieczenia
Serek homogenizowany i owoce przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej.

Blaszkę 25x28 wyłożyć herbatnikami i odstawić do lodówki.

Masa 1 z borówkami i jeżynami

Galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Borówki i jeżyny zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Następnie dodać wystudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie zmiksować. Przygotowaną wcześniej blaszkę z herbatnikami wystawić z lodówki. Herbatniki polać kilkoma łyżkami masy i wstawić do lodówki na kilkanaście minut aby masa lekko stężała. Dzięki temu herbatniki przykleją się do dna i nie będą wypływać po wlaniu masy. Gdy masa lekko stężeje i przyklei nam herbatniki do spodu można wlać resztę masy. Foremkę ponownie wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.

Masa 2 z bananami

Galaretkę o smaku agrestowym rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Obrane banany zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane banany. Dodać wystudzona galaretkę i dokładnie zmiksować. Gotową masę wylać na stężałą masę z borówkami i jeżynami. Odstawić do lodówki aby masa lekko stężała.

Masa 3 z nektarynką i brzoskwinią

Galaretkę o smaku brzoskwiniowym rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Brzoskwinię i nektarynkę pozbawić pestek i zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Dodać też wystudzona galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na stężałą masę z bananami. Wstawić ponownie do lodówki aby masa stężała.

Wierzch

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy ostatnia warstwa już stężeje ułożyć na niej owoce, u mnie było ich dosyć sporo. Zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.

*Każdą z mas można sobie ewentualnie dosłodzić do smaku, dla mnie były wystarczająco słodkie od owoców i galaretki.
Kostka owocowa bez pieczenia
Borówki i jeżyny zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Następnie dodać wystudzoną galaretkę.
Kostka owocowa bez pieczenia
Obrane banany zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane banany. Dodać wystudzona galaretkę i dokładnie zmiksować.
Kostka owocowa bez pieczenia
Brzoskwinię i nektarynkę pozbawić pestek i zmiksować na mus. Do miski przełożyć serek i dodać zmiksowane owoce. Dodać też wystudzona galaretkę i dokładni zmiksować.
Kostka owocowa bez pieczenia
Gdy ostatnia warstwa już stężeje ułożyć na niej owoce, u mnie było ich dosyć sporo. Zalać wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.