Sposób przygotowania:
Biszkopt z czekoladowym sernikiem, musem arbuzowym
1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia).
2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.
4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek.
5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.
3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.
4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek.
5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.