sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Biszkopt z czekoladowym sernikiem, musem arbuzowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki.

Biszkopt z czekoladowym sernikiem, musem arbuzowym

Składniki:

Biszkopt z czekoladowym sernikiem, musem arbuzowym

Składniki

  • biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ok. 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • sernik czekoladowy
  • 750 g sera do serników
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 150 g czekolady 50% kakao
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2,5 łyżki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z czekoladowym sernikiem, musem arbuzowym
1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia).

2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.

3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem. 

4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek.

5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.