migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kotlety mielone z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone można dowolnie urozmaicać różnymi dodatkami aby zawsze było inaczej. Ja swoje kotlety zrobiłam z dodatkiem brokuła. W takim wydaniu są bardzo smaczne.

Kotlety mielone z brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z brokułem

 

  • 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 1 brokuł ( ok 400 g różyczek )
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z brokułem
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Brokuł musi być miękki, prawie się rozpadać.

Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić. Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem.

Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej.

Smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron. Podawać w ulubionymi dodatkami.

Smaczne na ciepło i na zimno.
Kotlety mielone z brokułem
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Brokuł musi być miękki, prawie się rozpadać. Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić.
Kotlety mielone z brokułem
Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem.
Kotlety mielone z brokułem
Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem.
Kotlety mielone z brokułem
Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej.

Tagi:

brokuły