Sposób przygotowania:
Kolorowe ravioli z cukinią
Zacznij od przygotowania farszu: startą na tartce cukinie podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem, a kiedy zmięknie zdejmij z ognia i ostudź.
Ostudzoną cukinię połącz z pokruszoną ricottą, całość dopraw solą i pieprzem. Przejdź do przygotowania ciasta: z jajek, wody, soli i mąki zagnieć elastyczne ciasto makaronowe po czym zawiń je w folię spożywczą i odstaw na kilka minut do odpoczęcia.
W miedzy czasie przygotuj ciasto zielone: Do wysokiego naczynia włóż szpinak, wbij jedno jajko i dodaj sól oraz wodę, całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Tak przygotowany przecier zapraw sokiem z cytryny, po czym dodaj do przesianej mąki i zagnieć z nich ciasto.
Gotowe ciasto neutralne rozwałkuj na grubość 3 mm i ułóż na nim długie pasy zielonego ciasta.
Wszystko razem wałkuj w jedną stronę aż do uzyskania pożądanej grubości,z tak przygotowanego ciasta wycinaj kwadraty(4x8cm) na środku układaj porcję farszu a krawędzie zaginaj do boku zlepiając ze sobą brzegi.
Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, podawaj z oliwą i pestkami dyni.
Ostudzoną cukinię połącz z pokruszoną ricottą, całość dopraw solą i pieprzem. Przejdź do przygotowania ciasta: z jajek, wody, soli i mąki zagnieć elastyczne ciasto makaronowe po czym zawiń je w folię spożywczą i odstaw na kilka minut do odpoczęcia.
W miedzy czasie przygotuj ciasto zielone: Do wysokiego naczynia włóż szpinak, wbij jedno jajko i dodaj sól oraz wodę, całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.
Tak przygotowany przecier zapraw sokiem z cytryny, po czym dodaj do przesianej mąki i zagnieć z nich ciasto.
Gotowe ciasto neutralne rozwałkuj na grubość 3 mm i ułóż na nim długie pasy zielonego ciasta.
Wszystko razem wałkuj w jedną stronę aż do uzyskania pożądanej grubości,z tak przygotowanego ciasta wycinaj kwadraty(4x8cm) na środku układaj porcję farszu a krawędzie zaginaj do boku zlepiając ze sobą brzegi.
Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, podawaj z oliwą i pestkami dyni.
SylaUla