Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Kolorowe ravioli z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo efektowne i bardzo pyszne włoskie pierożki z cukinią i ricottą z pewnością zaskoczą waszych domowników.

Kolorowe ravioli z cukinią

Składniki:

Kolorowe ravioli z cukinią

Ciasto neutralne

  • 300 g maki
  • 2 żółtka
  • letnia woda
  • sól
  • oliwa

Ciasto zielone

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Kolorowe ravioli z cukinią
Zacznij od przygotowania farszu: startą na tartce cukinie podsmaż na maśle wraz z posiekanym czosnkiem, a kiedy zmięknie zdejmij z ognia i ostudź.

Ostudzoną cukinię połącz z pokruszoną ricottą, całość dopraw solą i pieprzem. Przejdź do przygotowania ciasta: z jajek, wody, soli i mąki zagnieć elastyczne ciasto makaronowe po czym zawiń je w folię spożywczą i odstaw na kilka minut do odpoczęcia.

W miedzy czasie przygotuj ciasto zielone: Do wysokiego naczynia włóż szpinak, wbij jedno jajko i dodaj sól oraz wodę, całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Tak przygotowany przecier zapraw sokiem z cytryny, po czym dodaj do przesianej mąki i zagnieć z nich ciasto.

Gotowe ciasto neutralne rozwałkuj na grubość 3 mm i ułóż na nim długie pasy zielonego ciasta.

Wszystko razem wałkuj w jedną stronę aż do uzyskania pożądanej grubości,z tak przygotowanego ciasta wycinaj kwadraty(4x8cm) na środku układaj porcję farszu a krawędzie zaginaj do boku zlepiając ze sobą brzegi.

Gotowe pierożki gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu aż wypłyną, podawaj z oliwą i pestkami dyni.

Tagi:

danie ravioli