allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kotlety ziemniaczane z kiszona kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trochę pracochłonne ale smaczne placki.

Kotlety ziemniaczane z kiszona kapustą

Składniki:

Kotlety ziemniaczane z kiszona kapustą

 

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 jajka,
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety ziemniaczane z kiszona kapustą
Kapustę włożyc do garnka zalac małą ilością wody i ugotowac Pokroic dośc drobno. Ziemniaki ugotowac w mundurkach w osolonej wodzie. Obrac i jeszcze ciepłe przepuścic przez maszynkę do mielenia lub przecisnąc przez praskę. Cebulę pokroic w drobną kostkę i usmażyc na złoto na oleju. Samą cebulę, bez tłuszczu dodac do ziemniaków, wbic jajka, posolic i popieprzyc do smaku. Wyrobic gładką masę. Do pokrojonej kapusty dodac olej od smażenia cebuli oraz pieprz (można też dodac kostkę rodołową grzybową) i wymieszac. Z jeszcze lekko ciepłej masy ziemniaczanej formowac placki nakładac po trochu kiszonej kapusty, zamknąc i zlepic brzegi. Uformowac kotlecik. Smażyc na rumiano z obu stron. Podawac ze śmietaną lub skwareczkami.