dorotkamalenstwo

dorotkamalenstwo

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Krem bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Krem bananowy palce lizać!! na 4 porcje; 1 porcja - ok.250kcal

Krem bananowy

Składniki:

Krem bananowy

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietanki (gęstej)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Krem bananowy

Banany obrać ze skórki, pokroić na kawałki, zmiksować na jednolitą masę, dodając łyżeczkę cukru waniliowego. Żelatynę zalać niewielką ilością zimniej wody, pozostawić aby napęczniała. Podgrzewać do momentu aż się rozpuści(nie gotować), ostudzić zmiksować z masą bananową, schłodzić. Schłodzoną śmietankę ubić z 2 łyżkami cukru, do masy bananowej dodać bitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Deser rozdzielić do 4 szklanych pucharków, wstawić do lodówki. Pucharki z kremem przybrać kawałkami banana i listkami mięty