SUPERPRZEPIS

Krem dyniowo-kokosowy na słodko

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Krem dyniowo-kokosowy na słodko

Dyni jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich.

Składniki:

Krem dyniowo-kokosowy na słodko

podstawowe

  • około 1kg miąższu z dyni
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • laska cynamony
  • anyż gwieździsty
  • cukier do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Krem dyniowo-kokosowy na słodko

1

Krem dyniowo-kokosowy na słodko
MIąz z dyni gotujemy do miękkości w wodzie.

Miąższ z dyni zalewamy wodą tak aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty. Gotujemy do miękkości dyni. Miksujemy na gładko.

2

Krem dyniowo-kokosowy na słodko
Ugotowana dynie miksujemy na gładko przy pomocy blendera.

Dodajemy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy. Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy cały czas mieszając. Mieszamy aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.

3

Krem dyniowo-kokosowy na słodko
Białka ubijamy na sztywno z dodtkiem cukru.

Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywna pianę.
Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętą cynamonem.


Tagi:

dynia