Sposób przygotowania:
Zupa krem z dyni
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucić czosnek pokrojony w plasterki i chwilę podsmażyć. Trzeba uważać, aby nie spalić tych składników, bo zupa będzie gorzka.
Cebulę i czosnek przerzucić do garnka. Dodać dynię. Całość zalać wodą. Dorzucić kostkę rosołową, przyprawę (uważać, żeby zupy nie przesolić!), pieprz, łyżeczkę cukru.
Gotować 20-30 minut na średnim ogniu. Doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka całość zblendować i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać ze śmietaną, grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym. Ja dodaję na dno miseczek odrobinę startego sera typu granda padano.
Cebulę i czosnek przerzucić do garnka. Dodać dynię. Całość zalać wodą. Dorzucić kostkę rosołową, przyprawę (uważać, żeby zupy nie przesolić!), pieprz, łyżeczkę cukru.
Gotować 20-30 minut na średnim ogniu. Doprawić wedle uznania. Kiedy dynia będzie miękka całość zblendować i gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać ze śmietaną, grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym. Ja dodaję na dno miseczek odrobinę startego sera typu granda padano.