darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Krem jogurtowo-jagodowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chłodzić deser około 3 godzin.

Krem jogurtowo-jagodowy

Składniki:

Krem jogurtowo-jagodowy

 

  • 15 dag jagód
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 małe pojemniki jogurtu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

Krem jogurtowo-jagodowy
Żelatynę namoczyć w łyżce wody. Ćwierć szklanki wody gotować 2 minuty z cukrem kryształem, dodać umyte jagody, zagotować, zmiksować i połączyć z polową namoczonej żelatyny. Dodać 1/2 łyżki soku z cytryny, ostudzić. Jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 2 łyżkami soku z cytryny. Dodać resztę żelatyny. Odstawić na 10 minut do lodówki. Schłodzony jogurt wymieszać z bitą śmietaną. Kremem jogurtowym napełnić szklane pucharki lub miseczki. Na wierzchu ułożyć masę jagodową. Widelcem lekko zamieszać, aby powstał marmurkowy wzorek. Chłodzić deser około 3 godzin.