zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Krem kalarepkowo serowy z grzankami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Rolada ustrzycka daje zupie delikatnie wędzonego posmaku i aromaty

Krem kalarepkowo serowy z grzankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krem kalarepkowo serowy z grzankami

 

  • 1 średnia kalarepa,
  • 1 młoda marchewka,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki selera,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • papryka ostra do smaku,
  • 1 łyżka startej rolady ustrzyckiej,
  • 3 łyżki startego sera gouda,
  • 1 łyżka masła.
  • Grzanki:
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 łyżka masła,
  • zioła włoskie do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Krem kalarepkowo serowy z grzankami
1. Kalarepę i marchewkę obrać, umyć i pokroić. Kalarepę w kostkę a marchewkę w plasterki. Do garnka włożyć łyżkę masła i roztopić. Wrzucić kalarepę i marchew i chwilę smażyć. Dodać obraną i umytą połówkę cebuli oraz natkę pietruszki i selera. Wszystko podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.



2. Dodać przyprawy do smaku i ser. Wymieszać zupę, aż ser się roztopi. Przykryć zupę pokrywką i na chwile odstawić. Na patelni rozgrzać masło. Kromki chleba tostowego pokroić na małe trójkąty, oprószyć je przyprawą zioła włoskie i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, po czym wyłożyć je na talerzyk.



3. Zupę zmiksować blenderem na krem, nalać do miseczek i podać z grzankami.
Krem kalarepkowo serowy z grzankami
na patelni przygotowac grzanki z przyprawą zioła włoskie