BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Krem z dyni hokkaido z imbirem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo lubi e zupy kremy bo są pożywne i smaczne. Smak dyni podkreśliłam imbirem. Doskonale smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Krem z dyni hokkaido z imbirem

Składniki:

Krem z dyni hokkaido z imbirem

składniki na zupę krem;

  • dynia hokkaido
  • pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru
  • sól i świeżó starty pieprz do smaku
  • kilka łyżeczek słodkiej śmietany 30 % do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z dyni hokkaido z imbirem
Marchew, pieruszkę i cebulę obieram. Przekładam do garnka i zalewam wodą (ok. 1.5 l) . Dodaję także pokrojone łodygi selera naciowego. Gotuję ok. 20 minut.

Dynię i ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do wywaru warzywnego i gotuję wszystko razem do miękkości warzyw.

Kiedy lekko przestygnie miksuje blenderem na gładka masę. Imbir obieram i ścieram na tarce. Zupę krem odprawiam do smaku tylko solą i świeżo startym pieprzem oraz słodką śmietanką.

Podaję z grzankami. 

Tagi:

dynia imbir seler