monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Krem z pieczonych batatów z cynamonem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak wiem kolejny krem ale zupy są świetne w czasie diety, a ta jest przepyszna:) to moje pierwsze danie z batatem ale na pewno nie ostatnie, zapraszam:)

Krem z pieczonych batatów z cynamonem

Składniki:

Krem z pieczonych batatów z cynamonem

 

  • 280 g batatów ( po obraniu)
  • 150 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 litra wody
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z pieczonych batatów z cynamonem
Obrany batat pokroić w dosyć grube talarki. Oprószamy solą. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 i pieczemy około 20-25 minut do miękkości warzyw.

W między czasie marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dodać cynamon. Zeszklić.

Następnie wlać wodę i doprowadzić do wrzenia,dodać sól. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania do garnka przełożyć bataty i całość gotować jeszcze około 5 minut.

Po tym zdjąć z ognia i zlendować, smacznego!

Tagi:

bataty