misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Zupa krem z batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowa zupa z batata to moja propozycja na łatwe wprowadzenie tego warzywa do codziennego jadłospisu.

Zupa krem z batatów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem z batatów

 

  • 1 batat (ok. 0,5 kg)
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki curry
  • 1 l bulionu (może być z kostki)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • jogurt grecki

Sposób przygotowania:

Zupa krem z batatów
Warzywa myjemy i obieramy. Batat i ziemniaki kroimy w kostkę. Marchew, seler, czosnek oraz cebulę kroimy w plasterki. Papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy ziarenka i kroimy drobno. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią warzywa (połowę papryczki zostawiamy). Smażymy przez chwilkę by się delikatnie zrumieniły. Przykrywamy i dusimy przez około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion, dodajemy curry, sól i pieprz. Gotujemy około 15 minut by warzywa zmiękły. Zupę blendujemy. Podajemy zupę z kleksem jogurtu posypaną papryczką. Smacznego.
Zupa krem z batatów
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę i plasterki
Zupa krem z batatów
Warzywa podsmażamy na oliwie by się troszkę zrumieniły
Zupa krem z batatów
Do warzyw dolewamy bulion i gotujemy przez około 15 minut
Zupa krem z batatów
Gotową zupę blendujemy wedle uznania, lubię gdy jet lekko

Tagi:

bataty