Krem z ricotty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi "Smaki południowej Italii"

Krem z ricotty

Składniki:

Krem z ricotty

 

  • 85 g łagodnego, śmietankowego sera koziego, jak francuski banon,
  • montrachet lub włoski caprini
  • 170 g bardzo świeżego, pełnotłustego sera ricotta
  • 170 g serka mascarpone
  • ciemny miód (gryczany, kasztanowy etc.)
  • lub marmellata di limone

 

  • Po r c j a d l a c z t e r e c h – s z e ś c i u o s ó b
  • j a k o d a n i e p o d a w a n e n a z a k o ń c z e n i e p o s i ł k u

Sposób przygotowania:

Krem z ricotty
W misce lub blenderze wyposażonym w stalowe ostrze zmiksuj trzy sery na lekki, gładki krem. Przełóż go do glinianego garnka lub salaterki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.



Godzinę przed podaniem wyjmij salaterkę z lodówki, aby krem zdążył się lekko ogrzać w temperaturze pokojowej. Na stole postaw dzbanek z ciemnym miodem lub marmellata di limone oraz koszyk opieczonego w piekarniku chleba. Ciepłe, chrupiące kromki smaruje się serowym kremem, polewa odrobiną miodu lub zanurza w nałożonej na talerz marmellata. Przy okazji człowiek nie przestaje się zastanawiać, dlaczego komukolwiek miałoby przyjść do głowy, by zakończyć cywilizowany posiłek w inny sposób.