pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Kremowa zupa marchewkowa z curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Lekka zupa marchewkowa z orientalną nuta przypraw

Kremowa zupa marchewkowa z curry Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa marchewkowa z curry

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 10 marchewek
  • 1 torebka ryżu
  • 3 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki zielonej czubricy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa marchewkowa z curry
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać wodą - ok 1,5 litra. Na wolnym ogniu i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. W tym czasie marchewki umyć, obrać i pokroić na części. kiedy już wywar mięsny będzie wrzał dodać marchewki. gotować 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W osobnym garnku ugotować ryż. Kiedy wywar z marchewki będzie gotowy należy go przestudzić. Chłodny wywar blendujemy i stawiamy na ogniu aby się podgrzał. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na koniec dodajemy ryż. Można zabielić jogurtem lub śmietaną.
Kremowa zupa marchewkowa z curry
Udka zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia
Kremowa zupa marchewkowa z curry
Obrane i umyte marchewki kroimy na małe kawałki
Kremowa zupa marchewkowa z curry
Szykujemy przyprawy których będziemy używać
Kremowa zupa marchewkowa z curry
Chłodny wywar mięsno marchewkowy blendujemy podgrzewamy i doprawiamy