pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Krewetki w migdałach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

najsmaczniejsze krewetki jakie jadłem

Krewetki w migdałach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Krewetki w migdałach

 

  • 20 sztuk krewetki królewskie,
  • 150 g płatki migdałowe,
  • 3 cm świeży imbir,
  • 2 łyżeczki gomasio,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczka sok z limonki do smaku,
  • 250 ml olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Krewetki w migdałach
Imbir kroimy w drobną kosteczkę i wraz z gomasio posypujemy krewetki. Odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie w moździerzu ucieramy płatki migdałowe, aby „rozpadły się” na mniejsze kawałki. W oddzielnej miseczce rozbijamy jajko i dodajemy sok z limonki (można sok też rozmieszać z odrobiną wody). Krewetki moczymy wpierw w jajku, następnie obtaczamy w migdałach i wrzucamy na rondelka na mocno rozgrzany głęboki olej. Smażymy kilka minut, aż krewetki wypłyną, a migdały zaczną się rumienić. Podajemy polane sosem przepis "Sos miodowo-sojowy". Można również nie polewać sosem, a krewetki tylko w nim maczać.
Krewetki w migdałach
Krewetki w migdałach