Strona główna Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

Królik « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Królik pieczony z warzywami offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1696
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Królik pieczony z warzywami
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

mięso było bardzo kruche - rozpływało się w ustach.


trudność: średne
czas:

Królik pieczony z warzywami - SKŁADNIKI:

  • 1 królik
  • 5 marchewek
  • 1-2 pory
  • 1 główka czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,5 litra wody
  • przyprawy

Królik pieczony z warzywami - PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy marynatę - do naczynia żaroodpornego wlewamy nieco oleju, dodajemy 2 łyżki majeranku, 0,5 łyzeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 listki laurowe i wciskamy obrane ząbki czosnku - mieszamy. Mięso z królika porcjujemy i dokładnie obtaczamy w marynacie - odstawiamy na 24h do lodówki. Bezpośrednie porze pieczeniem w 0,5 litrze ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i wlewamy do królika z marynatą - pieczemy 1 godzinę (dzięki bulionowi mięso się nie spiecze i nie będzie suche). Obrane marchewki ścieramy na grubych oczkach, por kroimy w półplasterki - dodajemy do mięsa i pieczemy jeszcze 30 minut. Mięso królicze podajemy do obiadu razem z surówką i ziemniakami, które polewamy warzywami spod pieczonego mięsa.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Królik pieczony z warzywami  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Królik
Królik z rusztu Królik z sosem i marchewką Królik duszony w sosie cebulowym
Królik w leśnym sosie Potrawka z królika z papryką i fasolką szparagową Pasztet z królika z leśnymi grzybami
Pasztet z królika i fasoli Królik w sosie z rozmarynem Królik w sosie śmietanowym
Potrawka z królikiem Królik w rozmarynie z ziemniaczaną gratin Comber z królika z pieczarkami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane