aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Kruchy kokosowiec

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kruchy kokosowiec- całkiem dobre ciasto najlepsza jak dla mnie masa kokosowa, lubię takie bardzo. Polecam więc to ciasto Wam!

Kruchy kokosowiec

Składniki:

Kruchy kokosowiec

 

  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto:
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 1 margaryna
  • 25 dag mąki
  • Ciasto z orzechami:
  • 6 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku
  • 10 dag orzechów włoskich krojonych
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych
  • 20 dag cukru pudru
  • Masa kokosowa:
  • 1 margaryna
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • 0,5 szkl mleka
  • 0,5 szkl cukru
  • Dodatkowo:
  • Powidło śliwkowe

Sposób przygotowania:

Kruchy kokosowiec
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i upiec biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce.

Ciasto z orzechami: Żółtka ucieramy z cukrem. Wsypujemy orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.

Na blachę o wymiarze 25/36 wykładamy połowę ciasta i zalewamy go ciastem z orzechami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy do 35 minut w 180 stopniach.

Masa kokosowa: W garnku gotujemy mleko, kokos i cukier do 10 minut. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym kokosem.

Przełożenie ciasta: Ciasto kruche- powidło- masa kokosowa- biszkopt- dekoracja.  

Tagi:

ciasta kokos