rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kokosowiec bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kokosowiec to jedno z nielicznych ciast które robię częściej, bo nie wymaga pieczenia:) Jest bardzo słodki, dla łasuchów idealny.

Kokosowiec bez pieczenia

Składniki:

Kokosowiec bez pieczenia

 

  • 2 duże opakowania herbatników- w zależności od rozmiaru blachy

 

  • Masa kokosowa:
  • 0.75 szklanki cukru
  • 0.75 szklanki mleka
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych
  • 100 g margaryny
  • 100 g masła roślinnego (ja dałam 250g margaryny, bez masła)
  • 2 szklanki mleka w proszku

 

  • Polewa kakaowa:
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Kokosowiec bez pieczenia
Prostokątną brytfannę wykładamy folią spożywczą, łącznie z bokami- najlepiej wywinąć ją na zewnątrz. Spód wykładamy herbatnikami, jeden obok drugiego. Jeśli są przerwy pokruszyć kilka herbatników i zasypać:) W garnku podgrzewamy mleko dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Wsypujemy wiórki i gotujemy przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy margarynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec wsypujemy mleko w proszku oraz ponownie wszystko mieszamy aby składniki się połączyły. Wylewamy lekko przestudzoną masę na herbatniki. Na masę kokosową ponownie układamy herbatniki. Margarynę na polewę roztopić, dodać pozostałe składniki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu ok 4 minut. Całość posypać siekanymi orzechami i kokosem, po czym wstawić do chłodnego miejsca. Czekamy 1.5 godzinki, po czym kroimy na kawałki wielkości herbatnika. Smacznego:)

Tagi:

beza bezy