edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kokosowiec od Łukasza

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kruche ciasto, śmietanowo-kokosowa masa i marmolada z pigwy – palce lizać :)

Kokosowiec od Łukasza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowiec od Łukasza

 

  • Ciasto:
  • szklanki mąki pszennej – ja miałam same resztki i dałam po szklance krupczatki, tortowej i poznańskiej
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • Masa:
  • 2 kubki po 400 g śmietany 18% do zup
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Dodatkowo:
  • niepełny słoiczek (ok. 300 ml) marmolady z pigwy według przepisu https://gotujmy.pl/marmolada-z-pigwy,przepisy,169197.html

Sposób przygotowania:

Kokosowiec od Łukasza
Jajka umyłam, oddzieliłam żółtka od białek. Mąkę przesiałam, posiekałam z zimnym masłem, wymieszałam z cukrem pudrem (przesiałam go, ponieważ miał grudki) i proszkiem do pieczenia. Dodałam żółtka i najpierw nożem, a potem dłonią zagniotłam gładkie ciasto (nie wyrabiałam za dugo). Podzieliłam je na pół i każdą część zawinęłam w folię spożywczą. Jedną część włożyłam na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażarki. Blachę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkowałam na kształt prostokąta i wyłożyłam nim dno blachy. Marmoladę roztarłam, żeby była gładka i posmarowałam ciasto niezbyt grubą warstwą. W misce wymieszałam śmietanę, cukier puder, proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli, dodałam do masy kokosowej i delikatnie wymieszałam łyżką. Masę wyłożyłam na posmarowany marmoladą spód. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez). Ciasto z zamrażarki starłam na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozsypałam po powierzchni masy kokosowej. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika na 50 minut.*** Ciasto powinno postać przynajmniej kilka godzin, bo wtedy robi się cudownie delikatne. Dla zaostrzenia smaku można zamiast z pigwy, dać dżem z czarnej porzeczki.
Kokosowiec od Łukasza
Zagniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Kokosowiec od Łukasza
Do masy śmietanowo kokosowej dodałam ubite białka.
Kokosowiec od Łukasza
Spód ciasta posmarowałam marmoladą z pigwy.
Kokosowiec od Łukasza
Ciasto z zamrażarki starłam na tarce i rozsypałam na masie kokosowej.