Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Karpatka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Karpatka to proste i smaczne ciasto o charakterystycznych pofałdowaniach przygotowane z ciasta parzonego i przełożone masą budyniową.

Karpatka z budyniem

Składniki:

Karpatka z budyniem

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 1 szklanka wody
  • 5 jaj

Krem:

  • 200 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Karpatka z budyniem

Etap 1:

Karpatka z budyniem
Do przygotowanego ciasta parzonego dodawać po jednym jajku.

W garnku zagotować wodę z masłem. Zdjąć z ognia i po porcjami dodawać przesianą mąkę energicznie mieszając rózgą, do jednolitego połączenia ciasta. Ponownie garnek postawić na małym ogniu i mieszając gotować ciasto ok. 3 min. Odstawić do ostygnięcia. Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie ucierać.

Etap 2:

Karpatka z budyniem
Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.

Podzielić na dwie równe części. Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i upiec dwa placki.

Etap 3:

Karpatka z budyniem
Gotowy upieczony już blat ciasta parzonego.

U mnie forma 40x24, czas pieczenie jednego placka ok. 25 min, temp. 180°C. Przy wyborze mniejszej formy, czas pieczenie ulegnie zmianie.

Etap 4:

Karpatka z budyniem
Do utartego masła i pudru porcjami dodawać budyń.

Krem:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, porcjami dodawać budyń. Przełożyć placki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Wierzch ciasta posypać pudrem.