Sposób przygotowania:
Karpatka z budyniemEtap 1:
W garnku zagotować wodę z masłem. Zdjąć z ognia i po porcjami dodawać przesianą mąkę energicznie mieszając rózgą, do jednolitego połączenia ciasta. Ponownie garnek postawić na małym ogniu i mieszając gotować ciasto ok. 3 min. Odstawić do ostygnięcia. Kolejno dodawać po jednym jajku i dokładnie ucierać.
Etap 2:
Podzielić na dwie równe części. Ciasto wyłożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia i upiec dwa placki.
Etap 3:
U mnie forma 40x24, czas pieczenie jednego placka ok. 25 min, temp. 180°C. Przy wyborze mniejszej formy, czas pieczenie ulegnie zmianie.
Etap 4:
Krem:
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, porcjami dodawać budyń. Przełożyć placki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia kremu. Wierzch ciasta posypać pudrem.