Sposób przygotowania:
Orzechowa delicja
Biszkopt orzechowy: Białka ubić dodać cukier , następnie żółtka ubić na puszystą pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami dodać do masy , wlać olej.
Wymieszać podzielić na 2 części i rozlać na blachy wyłożone papierem do pieczenia . Piec ok 20 minut w temp 180 stopni. Ostygnięte biszkopty nasączamy kawą.
Masa: Mleko podzielić na pół, jedną część nastawić na ogień a w drugiej wymieszać mąkę , budynie i żółtka wlać na gotujące się mleko mieszać aż zgęstnieje i ostudzić. Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy budyń i kawę. Można dać do smaku alkohol, np likier kawowy.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - karmel - krakersy - 1/2 masy - delicje - 1/2 masy -biszkopt orzechowy - polewa.
Wymieszać podzielić na 2 części i rozlać na blachy wyłożone papierem do pieczenia . Piec ok 20 minut w temp 180 stopni. Ostygnięte biszkopty nasączamy kawą.
Masa: Mleko podzielić na pół, jedną część nastawić na ogień a w drugiej wymieszać mąkę , budynie i żółtka wlać na gotujące się mleko mieszać aż zgęstnieje i ostudzić. Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy budyń i kawę. Można dać do smaku alkohol, np likier kawowy.
Przełożenie: Biszkopt orzechowy - karmel - krakersy - 1/2 masy - delicje - 1/2 masy -biszkopt orzechowy - polewa.
kinga66