Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Orzechowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszne ciasto nie za słodkie ze biszkoptami orzechowymi karmelem , krakersami , delicjami a to wszystko przełożone masą kawową.

Orzechowa delicja Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowa delicja

Biszkopt orzechowy

Masa;

  • 0,6 litry mleka,
  • 3 żółtka,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • ok 2 łyżki cukru do smaku,
  • 1,5 kostki masła,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ,
  • alkohol do smaku

Oraz

  • Paczka krakersów
  • 1 puszka masy karmelowej
  • 2 paczki delicji

Sposób przygotowania:

Orzechowa delicja
Biszkopt orzechowy: Białka ubić dodać cukier , następnie żółtka ubić na puszystą pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami dodać do masy , wlać olej.

Wymieszać podzielić na 2 części i rozlać na blachy wyłożone papierem do pieczenia . Piec ok 20 minut w temp 180 stopni. Ostygnięte biszkopty nasączamy kawą.

Masa: Mleko podzielić na pół, jedną część nastawić na ogień a w drugiej wymieszać mąkę , budynie i żółtka wlać na gotujące się mleko mieszać aż zgęstnieje i ostudzić. Kawę rozpuszczamy w małej ilości wrzątku i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy budyń i kawę. Można dać do smaku alkohol, np likier kawowy.

Przełożenie: Biszkopt orzechowy - karmel - krakersy - 1/2 masy - delicje - 1/2 masy -biszkopt orzechowy - polewa.
Orzechowa delicja
Białka ubić dodać cukier , następnie żółtka ubić na puszystą pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami dodać do masy , wlać olej.
Orzechowa delicja
Masło ucieramy na puszystą masę , dodajemy budyń i kawę.
Orzechowa delicja
Biszkopt smarujemy karmelem i układamy krakersy
Orzechowa delicja
Na krakersy wykładamy połowę masy układamy delicję znowu połowę masy i biszkopt