migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i sycąca zupka na drobiowych żołądkach. Krupniczek zabieliłam trochę mlekiem bo jest smaczniejszy, tak robiła moja babcia.

Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur

 

  • 700 g żołądków drobiowych, u mnie z kurczaka
  • 3 l wody
  • 1 cebula
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść pora i selera)
  • 4 duże ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 3/4 szklanki kaszy bulgur
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Żołądki przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać sól, listki laurowe, cebulę oraz włoszczyznę. Zagotować i gotować aż żołądki będą miękkie.

Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki. Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur.

Dalej gotować aż warzywa się ugotują. Od czasu do czasu przemieszać aby kasza nie przywarła do garnka. Doprawić jeszcze solą do smaku jeśli potrzeba.

Garnek zestawić z ognia. Dodać natkę pietruszki oraz mleko. Zupę wymieszać i można podawać.
Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę natomiast marchewkę w plasterki lub pół plasterki.
Krupnik na żołądkach z kaszą bulgur
Gdy żołądki będą już miękkie dodać pokrojone warzywa oraz kaszę bulgur. Dalej gotować aż warzywa się ugotują.

Tagi:

zupa krupnik