Sposób przygotowania:
Barszcz czerwony z ziemniakamiETAP 1:
Buraki obrać ze skóry, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany.
Następnie odcedzić przez sitko i połączyć z podgrzanym rosołem. Dodać kwasku cytrynowego oraz zabielić śmietaną połączoną z mąką. Umyty koperek drobno posiekać i wrzucić do barszczu.
Przyprawić pieprzem oraz solą.
ETAP 2:
Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i utłuc na gładką masę.
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące.
Na środek głębokiego talerza wyłożyć ziemniaki, posypać je skwarkami, a dookoła wlać barszcz czerwony.