Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Barszcz czerwony z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Barszcz czerwony z ziemniakami i skwarkami z boczku to przysmak mojego dzieciństwa. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie rosołu, który został z dnia poprzedniego.

Barszcz czerwony z ziemniakami

Składniki:

Barszcz czerwony z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Barszcz czerwony z ziemniakami

ETAP 1:

Barszcz czerwony z ziemniakami
Gotowy zabielony barszcz czerwony z koperkiem

Buraki obrać ze skóry, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i gotować około 40 min., aż otrzymamy mocny wywar buraczany.

Następnie odcedzić przez sitko i połączyć z podgrzanym rosołem. Dodać kwasku cytrynowego oraz zabielić śmietaną połączoną z mąką. Umyty koperek drobno posiekać i wrzucić do barszczu.

Przyprawić pieprzem oraz solą.

ETAP 2:

Barszcz czerwony z ziemniakami
Boczek smażyć aż skwarki zrobią się złociste i chrupiące

Ziemniaki obrać, umyć i gotować w osolonej wodzie, w osobnym garnku, aż będą miękkie. Następnie odcedzić i utłuc na gładką masę.

Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż cały tłuszcz się wytopi a skwarki zrobią się złociste i chrupiące.

Na środek głębokiego talerza wyłożyć ziemniaki, posypać je skwarkami, a dookoła wlać barszcz czerwony.