Sposób przygotowania:
Chłopska grochówka
1. Groch moczyć przez noc w przegotowanej, zimnej wodzie. Następnego dnia dokładnie wypłukać i gotować aż będzie w połowie miękki. Odcedzić.
2. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Smażyć na patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Tłuszcz wylać, a boczek wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać obraną, pokrojoną na połowy marchew, groch, majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu.
3. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. Surowy boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni tak jak wędzony. Tłuszcz odcedzić lecz nie wylewać, a boczek dodać do zupy i pogotować ją jeszcze chwilę. Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z mąką, aby nie było grudek, następnie ubrać łyżkę wazową zupy i dokładnie wymieszać z zasmażką. Powoli, ciągle mieszając wlać ją do zupy. Gotować jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby doprawić.
Smacznego!
*Domowy bulion wołowy:
Wołowinę wrzucić do garnka, zalać 4,5 l wody. Gotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Następnie dodać ziele i liście laurowe, gotować 40 minut. Po tym czasie dodać obrane marchew, pietruszkę, seler, por, ząbki czosnku, natkę i opaloną na palniku cebulę. Gotować półtorej godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić.
2. Boczek wędzony pokroić w kostkę. Smażyć na patelni do momentu aż wytopi się tłuszcz. Tłuszcz wylać, a boczek wrzucić do gotującego się bulionu. Dodać obraną, pokrojoną na połowy marchew, groch, majeranek, kminek, przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować około 20 minut na wolnym ogniu.
3. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. Surowy boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni tak jak wędzony. Tłuszcz odcedzić lecz nie wylewać, a boczek dodać do zupy i pogotować ją jeszcze chwilę. Tłuszcz ze smażenia boczku wymieszać z mąką, aby nie było grudek, następnie ubrać łyżkę wazową zupy i dokładnie wymieszać z zasmażką. Powoli, ciągle mieszając wlać ją do zupy. Gotować jeszcze 10 minut. Zupę w razie potrzeby doprawić.
Smacznego!
*Domowy bulion wołowy:
Wołowinę wrzucić do garnka, zalać 4,5 l wody. Gotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Następnie dodać ziele i liście laurowe, gotować 40 minut. Po tym czasie dodać obrane marchew, pietruszkę, seler, por, ząbki czosnku, natkę i opaloną na palniku cebulę. Gotować półtorej godziny na wolnym ogniu. Po ugotowaniu przecedzić.