Sposób przygotowania:
Zupa z maślaków
1. Porcję zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Dodać obrane i umyte seler, marchew, pietruszkę, pora oraz pęczek natki. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotować przez 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion przecedzamy.
2. Obrane, pokrojone w kostkę i obgotowane przez 3 minuty we wrzątku grzyby dodać do gotującego się bulionu. Doprawić przyprawą uniwersalną i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować mieszając z 1 łyżką wazową zupy w misce, tak aby nie było grudek.
Powoli, ciągle mieszając dolać do zupy. Smacznego!
2. Obrane, pokrojone w kostkę i obgotowane przez 3 minuty we wrzątku grzyby dodać do gotującego się bulionu. Doprawić przyprawą uniwersalną i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować mieszając z 1 łyżką wazową zupy w misce, tak aby nie było grudek.
Powoli, ciągle mieszając dolać do zupy. Smacznego!