Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Zupa z maślaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mieszkam obok lasu, dlatego w sezonie, często wybieram się na grzyby. Suszę je i mrożę, dzięki temu cały rok mogę cieszyć się ich smakiem i aromatem :)

Zupa z maślaków

Składniki:

Zupa z maślaków

 

  • 750 g maślaków (mogą być mrożone)
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duży por
  • 1 seler
  • 4 pietruszki
  • 5 marchewek
  • 300 g śmietany 18%
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu
  • około 2 łyżki przyprawy uniwersalnej
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z maślaków
1. Porcję zagotować, gdy się wyszumuje zdjąć pianę. Dodać obrane i umyte seler, marchew, pietruszkę, pora oraz pęczek natki. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach. Gotować przez 45 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie bulion przecedzamy.

2. Obrane, pokrojone w kostkę i obgotowane przez 3 minuty we wrzątku grzyby dodać do gotującego się bulionu. Doprawić przyprawą uniwersalną i świeżo zmielonym pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie śmietanę zahartować mieszając z 1 łyżką wazową zupy w misce, tak aby nie było grudek.

Powoli, ciągle mieszając dolać do zupy. Smacznego!