Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie przepadam za żołądkami ( robię z nich wywar na krupnik , i farsz do pierogów.Postanowiłam sprawdzić jak smakują zakwaszone tamaryndowce

Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :

Składniki:

Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :

 

  • 30 dag żołądków drobiowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki pokrojonego w drobną kostkę ananasa ( świeżego lub z syropu )
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • Chetney z mango -2 łyżeczki lub konfitura z mango lub ½ świeżego mango drobno
  • pokrojonego
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz mielony
  • kawałek suszonego tamaryndowca ( wielkości 1 cm )
  • ½ łyżeczki przyprawy Chat masala ( lub innej indyjskiej )
  • sól
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania:

Żołądki drobiowe na orientalną nutkę :
Żołądki umyć i ugotować w wodzie. Wyjąć ,oczyścić i pokroić w cienkie paseczki .Obsmażyć na patelni na oleju. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę , ananasa, marchew obraną i usiekaną w cienkie słupki. Smażyć 10 minut. Przełożyć do wywaru. Tamaryndowiec zalać ¼ szklanki wrzątku , po 10 minutach odcedzić ( wodę zostawić 0, a tamaryndowiec rozdrobnić ( usunąć stwardniałe kawałki ). Dodać chetney z mango, mleko kokosowe , roztarty tamaryndowiec , curry, Chat masala, kurkumę .Doprawić wodą z moczenia tamaryndowca , pieprzem .
Podawać z makaronem sojowym lub ryżem .