Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Choć gotowanie według pięciu przemian wydaje się skomplikowane to jednak po dłuższej analizie wiele zasad ma potwierdzenie w naszej rodzimej kuchni.

Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian
Do wrzącej wody wrzucamy lubczyk, kurkumę, majeranek, liść laurowy i gotujemy 2 min. Oczyszczone żołądki, pozbawiamy przegród między komorami i wrzucamy do wody. Po około 20 min wrzucamy marchew, ziemianki i pieczarki. Po upływie 5 min dodajemy wypłukany pęczak, ziele angielskie i cebulę. Na koniec dodajemy sól i pieprz, gotujemy jeszcze chwilę i gasimy palnik. Zostawiamy pod przykryciem na 20 - 30 min po tym czasie możemy podawać z natką i kleksem śmietany lub jogurtu. Należy pamiętać aby gotować wolno i zawsze pod przykrycie, Wody lepiej dodać więcej aby później nie burzyć "rytmu potrawy" dolewaniem nowej.
Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian
Jeden średni żołądek to około 100 g czystego mięsa.
Krupnik z pęczakiem według pięciu przemian
Gotujemy wolno pod przykryciem mieszając zawsze drewnianą łyżką.