AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Krupnik z pęczaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krupniczek z pęczaku na kościach żeberkowych.

Krupnik z pęczaku

Składniki:

Krupnik z pęczaku

 

  • ok. 70 dag kości żeberkowych
  • pęczek włoszczyzny z natką
  • 4 duże ziemniaki
  • niecała szkl. kaszy pęczak
  • sól, pieprz, papryka słodka, odrobina curry, maggi w płynie.

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z pęczaku
Kości żeberkowe namoczyć, wypłukać i zalać w dużym garnku lekko osoloną wodą, podgotować. W międzyczasie naszykować warzywka- umyć, obrać i pokroić w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera- wrzucić do wywaru mięsnego. Następnie dodać opłukaną kaszę, trochę pogotować i wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. Pod koniec gotowania dodać pora pokrojonego na plasterki i skrojoną natkę selera, doprawić przyprawami do smaku. Gotowy krupnik już na talerzach posypać natką pietruszki. SMACZNEGO :)