Kasiaochab

Kasiaochab

Kucharz
[Przepisów: 1]

Kubuś 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kubusiowe ciasto zalicza sie do tych prostych, szybkich i smacznych ciast

Kubuś 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kubuś 8

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Składniki na krem kubusiowy:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 900 ml soku typu Kubuś,
  • kostka masła lub margaryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kubuś 8
Białka ubic na sztywno dodać cukier a następnie żółtka rozmieszane z wodą. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Piec 30 min w 170`C. Wystudzić. Na soku ugotować budynie (tak jak w przepisie na opakowaniu tylko zamiast mleka dajemy sok). Do ciepłego budyniu dodać masło lub margaryne i zmiksować. Krem wylać na biszkopt. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Ubitą śmietanę rozprowadzić na górze ciasta, dodatkowo można posypać potartą czekoladą lub kakao. Ciasto schłodzić.
Kubuś 8
Oddzielić białka od żółtek i dodać wode a następnie wymieszać
Kubuś 8
Białka ubic na sztywno dodać cukier a następnie żółtka rozmieszane z wodą
Kubuś 8
Na pianę z białek z żółtkami wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i kakao. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką
Kubuś 8
Ciasto przełożyć do tortownicy , której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem.