Leela

Leela

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Kurczak po portugalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo latwy w wykonaniu! mozna dodac pokrojona kielbaske charizo aby wzmocnic smak

Kurczak po portugalsku

Składniki:

Kurczak po portugalsku

 

  • 2 male kurczaki,pozbawione kości i pokrojone w kawałki,
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów, obranych i pokrojonych w cząstki,
  • duża cebula pokrojona w plasterki,
  • 3 różnokolorowe (żółta, zielona, czerwona) papryki, pokrojone w pierścienie,
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • drobno posiekane,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z jednej cytryny,
  • 500 ml wrzącej wody,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak po portugalsku
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 - 180'C. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy. Pokrojone warzywa zmieszać w misce. 1/3 warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami. Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami.
Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 min. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.