aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kurczak w marchewkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny sos o lekko słodkim posmaku dzięki marchewce. Wykorzystałam do niego mięso z rosołu, dzięki czemu przygotowanie sosu zajęło mi o wiele mniej czasu.

Kurczak w marchewkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w marchewkowym sosie

 

  • 2 marchewki
  • 2 udka kurczaka
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Kucharek
  • przyprawa Maggi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka koperku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marchewkowym sosie
Marchewkę obieramy ze skórki, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego marchewkę, przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Mieszamy i chwilkę smażymy, następnie podlewamy 4 łyżkami wody, aby marchewka nie przypalała się i dusimy do miękkości. Wyciągnięte z rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do marchewki, mieszamy i podlewamy wodą tak aby całość była przykryta. W kubku rozrabiamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlewamy ją do rondelka, dokładnie mieszając. Doprawiamy jeszcze Maggi i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Sos możemy podawać do ziemniaków, kasz lub kopytek.
Kurczak w marchewkowym sosie
Startą na tarce marchewkę przyprawiamy i chwilę smażymy.
Kurczak w marchewkowym sosie
Wyciągnięte z rosołu mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do marchewki.
Kurczak w marchewkowym sosie
Mieszamy i podlewamy wodą tak aby całość była przykryta.
Kurczak w marchewkowym sosie
W kubku rozrabiamy śmietanę z mąką i odrobiną wody. Wlewamy ją do rondelka, dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze 5 minut.