Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z kurczaka w sosie marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Filet panierowany z kurczaka, zapiekany z serem w sosie marchewkowym jest wyśmienity.

Filet z kurczaka w sosie marchewkowym

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie marchewkowym

 

  • 4 filety z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 jaja,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 4 łyżki utartego żółtego sera

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie marchewkowym
Mięso umyć, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron rozgrzanym tłuszczu. Do rondelka wlać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i utarte na tarce o dużych otworach warzywa, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, wymieszać, zagotować, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na półmisek wyłożyć sos marchewkowy, położyć usmażone mięso, posypać utartym żółtym serem. Zapiec w mikrofali lub piekarniku do momentu aż ser się roztopi