SUPERPRZEPIS

Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym

  • migotka28
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym Więcej zdjęć (6)

Kolejna wersja kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem piersi nadziałam brzoskwinia i serem pleśniowym. Gotowego kurczaka podałam w towarzystwie sałatki z rukoli i pomarańczy.

Składniki:

Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym

kurczak w cieście

  • 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki
  • ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur
  • sól,pieprz
  • jajko do posmarowania
  • czarny sezam do posypania

sałatka

Sposób przygotowania:

Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy.

Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zaplatać na piersi tak jak warkocz.

Zawinięte w ciasto piersi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto dobrze się przyrumieni, funkcja termoobieg. 

Rukolę przełożyć do miski. Skropić delikatnie olejem. Pomarańcze obrać. Nad miską z rukolą wykrawać cząstki z pomarańczy aby sok skapywał na rukolę.

Rukolę wymieszać z cząstkami pomarańczy. Gotowa sałatkę podać w towarzystwie upieczonego kurczaka.
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Piersi kurczaka dokładnie oczyścić z błonek i tłuszczyku. W każdej piersi zrobić nacięcie tworząc kieszonkę do której włożymy brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki.
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki.
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zaplatać na piersi tak jak warkocz.
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Zawinięte w ciasto piersi posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnym sezamem.
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym
Kurczak w przekroju