Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2193]

Kurczak z jaglanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ugotowana kasza z podsmażonym boczkiem, cebulką, czosnkiem i mięsem z udek z kurczaka. Pomysł na szybki smaczny obiad lub ciepłą kolację.

Kurczak z jaglanką

Składniki:

Kurczak z jaglanką

 

  • 150 g kaszy jaglanej
  • sól do smaku
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dkg udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka sosu teriyaki

Sposób przygotowania:

Kurczak z jaglanką
 

Etap 1

Kurczak z jaglanką
Ugotowana odcedzona i wysypana z woreczka kasza.

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.

Etap 2

Kurczak z jaglanką
Pokrojony w kostkę boczek rumieniony na oleju.

Boczek pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju (jak boczek jest tłusty, to olej można pominąć).

Etap 3

Kurczak z jaglanką
Pokrojona cebula i posiekany czosnek dodane do zrumienionego boczku.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, dodać do boczku, podsmażyć.

Etap 4

Kurczak z jaglanką
Pokrojone mięso dodane razem z przyprawami do boczku z cebulą.

Mięso z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do boczku. Dodać też sos teriyaki, trochę soli i resztę przypraw.

Podsmażać na średnim ogniu kilka minut.

Etap 5

Kurczak z jaglanką

Dodać ugotowaną kaszę, wlać ok. 1/3 szklanki wody.

Etap 6

Kurczak z jaglanką

Wymieszać. Wszystko razem podsmażać jeszcze kilka minut często mieszając.

W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podzielić na porcje i podawać.